mai 3

5 grunner til at barnet ditt ikke sitter i ro ved bordet

Gode vaner, Måltider

0  comments

Oppfører barnet ditt seg som en apekatt ved bordet? Det kan være en logisk årsak. I dette innlegget får du 5 grunner til hvorfor barnet ditt ikke klarer å sitte i ro ved måltidene og forslag til hva du kan gjøre for å løse problemet. 

1. Barnet er egentlig ikke sulten

Det virker kanskje som en selvfølge at et barn som ikke er sulten ikke vil sitte ved bordet, men i mange tilfeller tror vi kanskje at barnet er sulten og så er det egentlig ikke det. Du har kanskje selv tatt deg en kjeks, en gulrot eller lignende i påvente av at middagen skulle bli ferdig? Du har vel ikke mistet appetitten av den grunn? Vi voksne mister ikke appetitten så lett og grunnen til det er at vi spiser ikke bare fordi vi er sulten, vi spiser også fordi det forventes at vi spiser til bestemte tider på dagen og vi spiser fordi maten står på bordet. 

Mange barn derimot, trenger større grunner til å spise. Så dersom du gir barnet ditt en liten kjeks eller et halvt eple før middag som ventemat, så vil nok ikke barnet være mett men han vil kanskje heller ikke være sulten, og i hvert fall er appetitten redusert. Appetitten reduseres etter hvert som vi spiser. 

Løsning: Sørg for at barnet ditt ikke har spist noe den siste timen før måltidet. Er barnet i skikkelig dårlig humør (fordi han er sulten) så kan han først få et glass vann (ikke saft eller melk) og du kan prøve å distrahere med en aktivitet han synes er gøy. Er det fortsatt problemer kan du ta han med deg inn på kjøkkenet og la han bli med deg å lage middag. Om han får litt av grønnsakene for å dempe sulten så har han i hvert fall spist av det du likevel skal servere - men det hjelper nok ikke på problemet med at han ikke sitter i ro på stolen sin. 

2. Stolen er ikke tilpasset barnet

Mange barn sitter på en stol som egentlig er beregnet på voksne. Tenk deg å sitte på en stol der du sitter og dingler med føttene? Eller en stol der du egentlig ikke når ordentlig opp til bordet? Ville ikke du også sittet urolig? 

Løsning: Sørg for at barnet har en god stol å sitte på. Her er 3 ting du bør se etter:

  1. Barnet bør ha et fotbrett å sette føttene på dersom han ikke når gulvet. Når barnet sitter på stolen og har fotbladet i rett stilling på gulvet eller fotbrettet, ta en titt på barnet fra siden. Da skal vinkelen i knærne gi en vinkel på 90 grader for at barnet har en optimal sittestilling. Se for deg en trapp når barnet sitter - der ankelen, knærne og hoftene har alle en 90 graders vinkel. 
  2. Pass på at stolen er såpass høy at barnet når godt opp til bordet. Når underarmen er plassert på bordet skal ikke barnet ha hevede skuldre. Sitter barnet for lavt blir det vanskelig for barnet å nå opp og barnet vil kanskje sette seg opp på føttene sine. Unngå også at barnet sitter for høyt - det er ubehagelig å få låret opp i bordkanten.

3. Måltidet varer for lenge

Hvor lenge forventer du at barnet skal sitte ved bordet etter han er ferdig med å spise? Når han er ferdig med maten sin har han en annen plan. Barn er travle mennesker, de har mye som skal rekkes før leggetid. 

Løsning: Ikke forvent at barnet skal sitte lenge ved bordet etter at han er ferdig med å spise. Her må man ta barnets alder med i vurderingen når man bestemmer hvor lenge barnet skal sitte. Et lite barn på 2 år kan kanskje øve seg på å sitte 2 minutter etter at han er ferdig, mens et barn på 5 år kan øve seg på 5 minutter. Når det går bedre kan du øke tiden gradvis. 

Du må naturligvis også gjøre noe for at barnet skal ha lyst til å bli sittende. Det er kjedelig å bare sitte ved bordet og se ut i luften uten at noen snakker til deg. Så prat med barnet ditt, still spørsmål og TULL. 

En fin regel kan også være at barn venter på barn. Det betyr naturligvis også at de eldre barna må vente på 1-åringen. 

4. Det er ikke trivelig å sitte der

Har det blitt mye mas rundt måltidene i det siste? Kanskje er du bekymret for at barna dine spiser lite eller lite variert. Det er forståelig, men du må finne en annen måte å takle det på enn å mase på barnet ditt under måltidene. Et barn som opplever mye mas, stress og negativ stemning under måltidet vil helst ikke være der, det er rett og slett lite hyggelig for barnet å delta i måltidet. 

Løsning: Finn tilbake til den gode stemningen ved måltidene. La barnet selv få ta kontroll over sin egen mat. Prøv å senk skuldrene og prat om andre ting enn hva og hvor mye de spiser. 

5. Barnet er rastløs

Er det lenge siden barnet gjorde noe aktivt? Det kan være årsaken til at barnet er urolig ved bordet. Kanskje har du lagt merke til at barnet ditt spiser bedre og sitter roligere ved bordet de dagene barnet har hatt kroppsøving siste time, eller de dagene dere går hjem fra barnehagen?

Løsning: Prøv å gjøre noe aktivt sammen før middag, det kan være å spille fotball i hagen, sykle, løpe om kapp rundt huset eller dere kan gå hjem fra barnehagen/skolen om det er mulig. 

Merker du at barnet ditt er rastløs, prøv å vis forståelse for at det er vanskelig å sitte i ro ved bordet. 

Andre tips som kan få barnet til å bli ved bordet

  1. Et hyggelig servise
  2. Sørg for at det alltid er noe der barnet liker (om det så er noen eplebåter)
  3. Legg en plan for måltidene sammen med barna for at de skal få eierskap til planen
  4. Gi ros og positiv oppmerksomhet når barnet sitter ved bordet. 


Tags

Barn, Gode vaner, Måltider


You may also like

Din egen barndom påvirker hvordan barnet ditt spiser

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>