februar 13

Din egen barndom påvirker hvordan barnet ditt spiser

Holdninger, Matvaner

1  comments

Barn arver dine spisevaner


Hvordan hadde du det når du var liten? Hadde du et positivt forhold til mat? Likte du mat? Minnes du måltidene som hyggelige? Hvilke regler hadde dere omkring mat? Måtte du alltid spise opp maten din?

Mange av de bekymringene vi har omkring våre barns spising har røtter helt tilbake til vår egen barndom. Barn kan til og med arve spisevaner. Det handler ikke om at "spisevaner" ligger i DNA'et vårt, det handler rett og slett om vaner og at barn speiler foreldrenes vaner. 

Har du noen gang tenkt over at allerede da du var barn startet du å forme det som i dag er ditt forhold til mat? Alle dine opplevelser omkring mat og måltider som barn har påvirket dine spisevaner, dine holdninger og ditt forhold til mat i dag - både gode og dårlige. Helt ubevisst vil du påvirke barna dine på samme måte. Helt ubevisst påvirker du dine barns spisevaner, dine barns holdninger og dine barns forhold til mat i dag og i fremtiden.

Bli bevisst på hvordan din barndom påvirker dine barn

Vi kan ikke forandre vår egen barndom, men vi kan bli bevisst på hvordan den har betydning og dermed unngå at sirkelen gjentar seg. Alle vil i større eller mindre grad la egne opplevelser i barndommen påvirke neste generasjon, men i stedet for å la de negative opplevelsene vandre videre til barna våre så må vi bli bevisst på hvordan vi opplevde det som barn og bli bevisst på vårt eget forhold til mat i dag. 

Tenk tilbake på din egen barndom, og tenk samtidig på hvordan barna dine opplever å bli møtte på samme måte. Kjenner du igjen noe av dette?

 • "Du må spise opp maten din før du får gå fra bordet"
 • "Så flink du er som spiste opp maten din"
 • "Ta en bit til nå" eller "ta en bit til så skal du få gå fra bordet"
 • "Spis grønnsakene dine så blir du stor og sterk"
 • "Så flink jente/gutt, du er flink til å spise altså"
 • "Du får ikke dessert før du har spist opp grønnsakene dine"
 • "Kom og sett deg hvis ikke får du ikke ...."
 • "Du kan ikke bare spise pasta, du må spise litt av alt"

Kanskje noen av disse setningene bringer frem minner fra barndommen din og kanskje du også begynner å se hvordan dette har påvirket dine spisevaner. Sier du noe lignende som det over til dine barn? 

Dersom dette ikke ga deg noen minner, så legg likevel merke til påvirkningskraften som ligger i dine ord. Tenk over hva du sier til barna, og tenk over hvilken betydning disse ordene har. 

Det er umulig å si konkret hvordan dette vil påvirke barna, men tenk litt på dette: 

En tankevekker og mulige konsekvenser

Du ber barnet ditt om å spise opp maten før h*n får forlate bordet:

Tankevekker: Du ber barnet om å overstyre sine egne signaler på metthet. 
Konsekvens: Barnet lærer å ikke lytte til kroppen og fortsette å spise selv om h*n er mett og barnet lærer at det er mamma og pappa som vet når jeg er mett.

Du ber barnet ditt om å spise opp grønnsakene sine for å få dessert:

Tankevekker: Du sier rett ut at dessert er bedre enn grønnsaker og at grønnsaker bare er noe vi må spise for å få dessert. Barn er ikke opptatt av de helsemessige fordelene ved å spise grønnsaker. 
Konsekvens: Barnet vil ikke lære å like grønnsaker og kan få en aversjon mot grønnsaker. Grønnsaker blir "det fæle" de må komme seg igjennom for å få belønningen. 

Du roser barnet ditt for å spise opp maten sin:

Tankevekker: Du gir egentlig belønning for å tømme tallerkenen, ikke for å spise seg passe mett. 
Konsekvens: Barnet lærer at det viktigste er å spise opp, ikke å ta seg god tid og kjenne etter om jeg har spist nok. Kan føre til overspising i fremtiden dersom det å alltid spise mer en barnet egentlig har behov for blir en vane.

Spørsmål eller egne tanker du vil dele? Gå inn på Matglade barn på Facebook og legg igjen en kommentar eller send meg en melding. Du kan også legge igjen en kommentar under innlegget. 


Tags


You may also like

5 grunner til at barnet ditt ikke sitter i ro ved bordet

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Subscribe to our newsletter now!

  >