6 måter å lære barnet å spise med bestikk - Matglade barn

6 måter å lære barnet å spise med bestikk

By Trude Aalbu | Barn og mat

okt 08

//Annonse//.

Når barn lærer å spise med bestikk er veldig individuelt, men noen små ting kan du likevel gjøre for å hjelpe barnet ditt til å lære å spise med bestikk. Sjekk ut disse tipsene. 

1. Tidlig introduksjon og gradvis overgang

Introduser bestikk for barnet ditt så tidlig som mulig. Allerede som baby kan barnet få venne seg til at bestikk er en del av måltidet. Start med kun en skje til de minste barna. Barnet kan venne seg til skje allerede ved 6 måneders alder. For en baby som kun får grøt eller most mat kan en start være å få holde i skjeen selv innimellom. La babyen få skjeen en gang dere har god tid, for det er ikke sikkert du får den tilbake umiddelbart.

Når barnet blir rundt 1 år gammel kan du begynne å servere maten med både skje og gaffel.

2. Godta at det blir litt søl 

Stress ned og godta at det blir litt søl. Når barnet skal lære seg å spise, og ikke minst når barnet skal lære seg å spise med bestikk, så må vi regne med at det blir litt søl. 

I begynnelsen vil barnet bruke fingrene sine for å få maten på skjeen, og mesteparten av maten vil fortsatt komme inn i munnen uten bruk av verken skje eller gaffel. 

3. Vær et godt eksempel

Siden du vil at barnet ditt skal lære å spise med bestikk, så regner jeg med at du gjør det selv, og dermed er du naturligvis et godt eksempel allerede. Skjær også opp maten til barnet mens barnet ser på. Barn elsker å gjøre som oss, så vær et godt eksempel og vis barnet tydelig hvordan du gjør ting. 

4. Øv når dere leker

Benytt lekestunden til å øve. Inviter alle dukkene og bamsene til teselskap og legg frem bestikk som dere kan spise kaken med. Du kan også finne frem modelleire og la barnet bruke en plastikk kniv for å dele den opp i biter. 

5. Bestikk som passer til barn

Når barn skal lære å bruke bestikk er det viktig at bestikket er i riktig størrelse. Det er vanskelig å spise med en stor gaffel eller en stor skje når man har en liten hånd og en liten munn.

6. Personlig bestikk

Kjøp et fint barnebestikk som barnet liker. Da blir det ekstra stas å bruke bestikket når dere skal spise. Har du flere barn kan det jo være både fint og nyttig å gi barna bestikk med navn, slik at de har sitt helt eget bestikk. 

Dette bestikket dukket opp i postkassa til jentene før helgen. Kjempefine og med barnas navn, helt perfekt! Byhappyme har flere motiv man kan velge mellom, men jeg synes prinsesser passet godt til begge mine to. Og gjett om det ble populært! Nå har vi brukt de noen dager og det er like stas hver dag å få dekket bordet med sine egne bestikk med navn. Minstemor har allerede lært seg hvilket bestikk som er hennes og storesøster sitt. 

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>