Dette vil gjøre matlagingen med barna lettere - Matglade barn

Dette vil gjøre matlagingen med barna lettere

By Trude Aalbu | Matlaging

apr 02

Jeg snakker mye om hvor viktig det er at vi inkluderer barna på kjøkkenet, men jeg forstår også at du innimellom ikke orker og helst vil ha kontroll med matlagingen selv - uten å bli forstyrret. Noen ganger har dere kanskje dårlig tid og du er stresset. Da kan det bli en negativ opplevelse for barnet. Er du ikke vant til å ha med barna dine på kjøkkenet er det ekstra viktig at du i begynnelsen gjør det når dere har god tid og når du har lyst og overskudd til det. 

Hvis barnet kommer og spør om å få være med deg på kjøkkenet bør barnet alltid bli møtt med et smil. Klarer du å inkludere barnet i matlagingen er det selvfølgelig det beste, men de dagene du føler med deg selv at dette takler du ikke, da er det bedre å si nei. Vær imidlertid oppmerksom på at når barnet spør og du sier nei, da lukker du en dør. Da er det viktig at du åpner en ny. Gjør en avtale der og da om når barnet kan få bli med deg på kjøkkenet en annen gang - og vær konkret. Ikke si "senere" eller "ikke i dag", men vær spesifikk; "Det passer litt dårlig i dag, men i morgen kan du få være med" eller "Det hadde vært veldig hyggelig, men vi har litt dårlig tid i dag, kanskje vi skal lage noe sammen i helgen?". 

Det er flere ting man kan gjøre for at matlagingen med barna skal bli litt lettere. Her er noen av mine beste tips:

  • Ha god tid når barna skal bli med på kjøkkenet. Har dere det travelt kan det fort bli en negativ opplevelse.  
  • Ikke gjør det om du er sliten eller i dårlig humør. La oss være ærlige; humøret vårt svinger, og noen dager er vi bare litt ekstra slitne. Å ta med barna på kjøkkenet når du er i dårlig humør er ingen god idé. 
  • Finn frem alle ingrediensene på forhånd.
  • Aksepter at det blir litt rot og gris. Se på det som en gylden mulighet til å lære barna at vi også må rydde opp når vi lager mat. Start med en eller to enkle ryddeoppgaver så du ikke fjerner all motivasjon for å delta på kjøkkenet. 
  • Ha to våte kluter lett tilgjengelig. Én klut som er til hender og ansikt og én klut som er til benken. Ha de lett tilgjengelig slik at du lett kan vaske litt mellom slagene. 
  • Ha søppelposen lett tilgjengelig. Finn gjerne fram en liten søppelpose som kan stå på benken slik at dere lett kan kaste det med en gang.
  • En liten pause kan gjøre godt for alle. Si til barnet; "nå kan du få gå å leke deg litt, mens jeg gjør ferdig her" eller "nå kan du få gå å leke deg litt så kan du komme tilbake om litt for da har jeg en ny oppgave til deg".  

Hva synes du er utfordrende med å ha med barna på kjøkkenet? Del med meg - her eller på Facebook

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>