Ha fokus på sikkerhet og god hygiene når dere lager mat - Matglade barn

Ha fokus på sikkerhet og god hygiene når dere lager mat

By Trude Aalbu | Lær om mat

mar 12

Det er alltid viktig å ha fokus på sikkerhet og god hygiene når vi lager mat. Det som vi som voksne tar som en selvfølge vil kanskje være helt nytt for barnet ditt. Derfor bør du ta en prat om sikkerhet og god hygiene på kjøkkenet FØR dere skal lage mat sammen, og senere med jevne mellomrom.

Som Mattilsynet skriver på sine nettsider så er utilstrekkelig oppvarming eller for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy temperatur og slurv med renhold de vanligste årsakene til matforgiftning. 

Regler for god sikkerhet og mathygiene på kjøkkenet

  1. Vask hendene før du begynner og etter du har rørt råvarer som rått kjøtt og fisk
  2. Bruk forkle når du lager mat, sett håret i strikk, brett opp ermer og fjern smykker. 
  3. Bruk rene skjærebrett og redskaper.  
  4. Bruk forskjellige skjærebrett og redskaper til forskjellige typer mat. 
  5. Hold rå og tilberedt mat separert
  6. Ikke slikk på fingrene. Bruk heller en skje. Da har også du som forelder mer kontroll på hva barnet smaker på.
  7. Rått kjøtt skal gjennomvarmes og være rykende varm når den er ferdig.
  8. Vær forsiktig med skarpe, spisse og varme gjenstander. Ta forhåndsregler og unngå å ta sjanser. 
  9. Hold det ryddig og rent rundt deg. 
  10. Mat skal ikke stå for lenge i romtemperatur, men det skal heller ikke kjøles for raskt ned. 

Husk å snakk om reglene hver gang dere skal lage mat, så barna lærer dem. 

Ta en titt på Mattilsynets video "Ikke nok å være god kokk"

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>