7 grunner til hvorfor du bør inkludere barna på kjøkkenet - Matglade barn

7 grunner til hvorfor du bør inkludere barna på kjøkkenet

By Trude Aalbu | Lær om mat

mar 05

Over de neste ukene kommer jeg til å dele med deg flere innlegg om matlaging med barn. Noen tema vi skal gå gjennom er: 

 • 1
  Fordeler med å inkludere barna på kjøkkenet (i dag)
 • 2
  Sikkerhet på kjøkkenet og mathygiene
 • 3
  Praktiske råd som gjør matlagingen med barna lettere
 • 4
  Hvilke oppgaver du kan gi barna på kjøkkenet (tilpasset barnets alder)
 • 5
  Forslag til oppskrifter som egner seg å lage med barn

I dagens innlegg skal jeg altså gi deg 7 grunner til hvorfor du bør inkludere barna på kjøkkenet. Å få være med på kjøkkenet og lage mat kan være både morsomt, lærerikt og til og med hjelpe barna å spise mer variert. 

Før dere starter vil jeg aller først gi deg ett råd; vær tålmodig! Du må rett og slett bare akseptere litt søl og gris, og du må tåle at det ikke blir helt perfekt. Om du føler deg stresset når du har med barna på kjøkkenet, så prøv å pust med magen. Du skal vite at barna - de koser seg! 

7 grunner til hvorfor du bør inkludere barna på kjøkkenet

Så hvorfor bør vi egentlig bli flinkere til å ta med barna når vi skal lage mat? 

 • 1
  Kvalitetstid. Tiden du tilbringer med barna på kjøkkenet er kvalitetstid sammen med barna dine. Etter hvert som barna blir eldre vil skole, jobb og fritidsaktiviteter ta mer og mer tid. Da er det lurt å kunne benytte de mulighetene man har til å være sammen. Kvalitetstid sammen bidrar til å styrke samholdet i familien og båndet du har til barna. 
 • 2
  Læring. Barna lærer masse av å være med på kjøkkenet. Uansett alder på barnet vil det alltid være noe å lære på et kjøkken. I tillegg til det å lage mat, vil for eksempel små barn lære om farger og former mens de større barna kan lære om veiing og måling av mat (matematikk). 
 • 3
  Øve på å følge instruksjoner. Med matlaging får barnet trene på å følge instruksjoner - en ferdighet som også er nyttig å ta med seg i andre settinger. 
 • 4
  Blir mer vant til og mer komfortabel omkring mat. Mer tid omkring mat betyr at barnet blir mer vant til å se og sanse mat og de blir mer komfortabel omkring mat. Dette kan bidra til at barn som er kresne eller småspiste blir mer trygge på å smake på nye matvarer ved måltidene. 
 • 5
  Øve på å bli grisete. For noen vil dette være helt fjernt. Men det er faktisk slik at en del barn har en angst eller frykt for å bli grisete på hender eller klær. Å bli med å lage mat vil faktisk hjelpe disse barna å overvinne denne angsten/frykten.
 • 6
  Sensorisk utvikling. Ved å delta på kjøkkenet får barnet lære og øve seg på å se, lukte, smake, kjenne, klemme og utforske. Slike opplevelser vil være positive for utviklingen av hjernen. 
 • 7
  Øve på motoriske ferdigheter. Ved å få bli med på kjøkkenet vil barnet få øve på motoriske ferdigheter, slik som å bruke kniv, knekke egg, vispe, røre osv. 

Det er altså mange grunner og helt sikkert flere. Kommer du på noen som ikke står her? Del i kommentarfeltet eller på Facebook.

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>