Når kan du starte med den første babymaten? - Matglade barn

Når kan du starte med den første babymaten?

By Trude Aalbu | Baby

feb 05

Jeg har ikke snakket så mye om mat til baby her på siden ennå, men matglede gjelder selvfølgelig også for de aller minste. Jeg ønsker at alle barn skal finne glede i mat og jo tidligere vi starter med å jobbe med dette, jo bedre. Så fremover kommer jeg til å snakke mer om mat og matglede for de minste også. Slik at du kan hjelpe ditt barn å få et bra forhold til mat helt fra første stund og videre gjennom hele barndommen.

Rådene du finner på www.matgladebarn.no er helt trygge å følge, men rådene som gis her skal ikke erstatte råd gitt av barnets fastlege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog. Vær klar over at alle barn er forskjellige og det er derfor viktig at du finner ut hva som fungerer for ditt barn og din familie. Jeg tar gjerne imot spørsmål fra lege, helsesykepleier eller andre som jobber med barnet ditt, så hvis det skulle være noe, be de ta kontakt med meg på trude@matgladebarn.no.

Jeg er selv mamma, og jeg har selv vært gjennom flere tøffe og vanskelige perioder i løpet av de siste 4 årene. Selv med ernæringsbakgrunn følte jeg meg usikker når jeg skulle starte med den første babymaten når storesøster var baby. Den gangen føltes tryggest å gå for ferdig babygrøt som den første maten. Den var jo laget for babyer og jeg følte meg derfor trygg på at hun fikk det hun skulle ha. Etter hvert lærte jeg mer og jeg ble trygg på å lage mer av maten selv. 

Selv har jeg aldri gitt ferdige middagsglass til barna mine, rett og slett fordi jeg selv ikke synes det smaker noe godt. Om du velger å gi det til dine barn er selvfølgelig helt opp til deg, men jeg vil absolutt anbefale deg å begynne å prøve å lage noe babymat selv. Husk at hvis vi skal få barna til å like den maten vi vil at de skal like, så må vi faktisk servere den også - og babyene er ikke noe unntak. Det er ingen tilfeldighet at mor og fars middagsfavoritter også ofte blir barnas favorittmat når de blir større. 

Jeg vil at du skal bli trygg og selvsikker på at du kan lage mat til babyen selv, men dersom du også velger å gi barnet ditt ferdig babymat (som grøt og middag på glass) så vil det gagne ingen at du sitter med dårlig samvittighet etterpå. 

Mitt første råd til deg er at du gjør det du er trygg på og samtidig utfordrer deg selv litt til å lage mer og mer selv. Ikke føl at du må gjøre alt perfekt for at barnet ditt skal ha det bra. Du er en god mamma, du gjør ditt beste - husk det. 

Men la oss først begynne med når man kan starte med den første babymaten. 

Introduksjon av fast føde når barnet er 6 måneder

Når barnet er 6 måneder kan man starte å introdusere annen mat enn morsmelk/morsmelkerstatning. Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter de 4 første månedene bør fast føde introduseres tidligere enn 6 måneder. 

Noen tegn på at barnet kan trenge mer mat enn morsmelk før 6 måneder

 • Utilstrekkelig vektøkning eller vekst
 • Et sulten selv etter hyppig amming/flaske dag og natt
 • Viser tydelig interesse for vanlig mat

Jeg anbefaler å starte med fast føde når du ser at barnet er klar for det. Barnet begynner å vise tegn til å være klar for fast føde omkring 6 måneders alderen, noen før, noen senere. 

Barnet er født med et jernlager som varer i ca. 6 måneder og det er grunnen til at man bør starte med fast føde i denne alderen. Ikke alle barn er klare, så ikke press barnet ditt før hun er klar. Ta kontakt med helsestasjonen hvis du er usikker på om barnet ditt er klar for å begynne. 

Er hun ikke klar til å begynne riktig ennå kan du gjerne starte med bittesmå smaksprøver av for eksempel gulrot, sviske eller avokado. Med "bittesmå smaksprøver" mener jeg smaksprøver som er så små at barnet bare får en smak i munnen, uten at det må bruke munnen til å tygge/spise. For eksempel kan du duppe fingeren din så vidt i maten og la hun få smake på.

Du trenger ikke å stresse med å starte med fast føde så tidlig som mulig. Vent til barnet er klar for det og ta et skritt om gangen. Det gir barnet en god start på mateventyret. Kos deg med barnet ditt i det stadiet hun er i. Husk, hun har god tid til å lære seg å spise. 

Hvilke tegn skal du se etter?

 • Barnet kan sitte oppreist uten støtte, uten å synke sammen
 • Barnet viser interesse i maten du spiser
 • Barnet imiterer spising (tygging og bevegelser med munnen
 • Barnet putter leker og andre ting i munnen
 • Barnet kan gripe og føre hånden til munnen
 • Barnet klarer å vise at han er mett ved å snu hodet bort fra flaske/pupp
 • Barnet dytter ikke ut all maten med tungen.
 • Barnet sikler ikke så mye lenger (har lært seg å svelge spyttet sitt).

Vent til barnet er klar med å introdusere mat og det vil bli en mer positiv opplevelse for dere begge. Blir barnet introdusert med fast føde før hun egentlig er klar kan det gi problemer rundt matsituasjonen senere. Det fordi hun starter matreisen med en negativ opplevelse. 

Hva er neste steg

Så snart barnet ditt viser at hun er klar for å starte med fast føde er det tid for å velge hva du skal servere som den første maten. Det må få plass i et eget innlegg. 

Har du spørsmål? Send meg gjerne en e-post på trude@matgladebarn.no eller ta turen inn på Facebook siden min og send meg en melding der. Lykke til.

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>