5 enkle måter du kan hjelpe ditt kresne barn på i dag!

5 enkle måter du kan hjelpe ditt kresne barn på i dag

By Trude Aalbu | Småspiste og kresne barn

sep 21

Å ha et barn som er kresen kan være tøft. Du vil så gjerne at barnet ditt skal få i seg de næringsstoffene det trenger og ha et sunt forhold til mat, men det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når du har et barn som ikke vil spise.

Normal kresenhet (kresenhet som ikke har en spesifikk underliggende årsak) starter omkring 1,5 - 2-årsalderen, samtidig som barnet begynner å gå, ta tak i ting og generelt ha mer kontroll over hva de putter i munnen. En normal kresenhet varer til barnet er ca. 3-5 år. 

Den naturlige utviklingen til barnet kan påvirke matinntaket på følgende måter: 

  • Barns smaksløker endrer seg hele tiden og til tider kan barn ha mer sensitive smaksløker. 
  • På et stadium i utviklingen har barn et naturlig behov for å være mer selvstendig og ønsker å bestemmer mer over seg selv. 
  • Barn har en naturlig instinktiv frykt for det som er ukjent. 

Vil de ikke vokse av seg kresenheten?

Ja, mange vil nok vokse av seg kresenheten, men man kan også risikere at kresenheten blir verre hvis man ikke gjør noe med det. Selv om barnet skulle vokse av seg kresenheten så kan måten dere takler utfordringene med mat når han er liten på, påvirke hvilket forhold han får til mat og kosthold når han blir større.

Uansett, hvorfor gå i flere år og kjenne på stress og bekymring fordi barnet spiser lite, når det kanskje er så lite som skal til for å gjøre det bedre?

1. La måltidene være en positiv arena

Sørg for at måltidene er en positiv arena som barnet har lyst til å delta i. Hvis måltidene er positive har barnet lyst til å komme til bordet og lyst til å bli der. Ikke mas og press barnet til å spise. 

2. La barnet få ta større kontroll over eget matinntak

Etter hvert som barnet utvikler seg ønsker det å være mer selvstendig. La barnet få ta eierskap over sitt eget matinntak. La barnet få forsyne seg selv og bestemme selv hva han vil spise av det du serverer. 

3. Vis forståelse for barnets situasjon

Barn liker å bli sett og hørt. Vis barnet ditt at du forstår når hun sier at hun ikke har lyst på mat. Ved å vise forståelse vil barnet få større tillit til deg og det vil også dempe presset rundt måltidet. 

4. Vær et godt forbilde

Den viktigste måten barn lærer på er å kopiere andre. Så vær et godt forbilde og vis at du liker maten. Ikke bare vis at du liker den sunne maten som du vil han skal like, vis at du liker all mat.

5. Lag også mat som du har lyst på

Ikke lag bare mat som barnet ditt liker selv om du føler du må for å få barnet ditt til å spise. Barn som er vant til at det serveres forskjellig mat fra dag til dag er mindre kresne. De blir nemlig eksponert for mer variert mat og gis flere muligheter til å smake på noe nytt. Barn som alltid får det samme servert vil ikke få den samme muligheten. Hvis du lager mat som du også har lyst på får du kanskje mer glede i å lage mat og det vil stråle matglede av deg når dere spiser. Dette er signaler barnet ditt plukker opp! Så lag dine favoritter også.

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>