Bør vi alltid gi barna mat når de sier at de er sulten?

Bør vi alltid gi barna mat når de sier at de er sulten?

By Trude Aalbu | Holdninger

jun 22

Hva lærer vi barna når vi iler til med mat ved første tegn til sult?

De fleste har vel på et eller annet tidspunkt fått erfart hvordan det er å ha et barn som er sulten - veldig sulten. Ofte skjer selvfølgelig dette på verst tenkelige tidspunkt. Litt som når 3-åringen som akkurat har sluttet med bleie plutselig kommer på at han må på do. Man er rett og slett nødt til å gjøre det som er nødvendig for å avverge en krisesituasjon. For noen ganger er det rett og slett det som er nødvendig, å gi barnet noe å spise så snart som overhodet mulig! 

Å gi barna våre mat er jo en av våre viktigste oppgaver som foreldre. Men er det barna eller er det vi som skal bestemme når det serveres mat? Og hvordan kan det påvirke barnas matvaner at vi gir dem mat med en gang de sier at de er sulten? ​

Barn må lære å bli kjent med sitt eget sult- og metthetssystem. Vi som foreldre kan ikke vite når barna er sultne eller mette, dette er noe de selv må regulere. Men betyr det at barna bør få mat ved det minste tegn til sult og at de selv bør få bestemme når det skal serveres mat? Nei. De bør få bestemme om og hvor mye de ønsker å spise, men det er du som mamma eller pappa som bør bestemme når et måltid skal finne sted. 

Hvis vi skal lære barn å bli kjent med sine egne følelser på sult og metthet så kan vi ikke unngå sultfølelsen for enhver pris!

Får du dårlig samvittighet når barnet er sulten?

Det er ikke farlig å være sulten. Likevel får vi som foreldre ofte dårlig samvittighet dersom vi ikke gir barna våre mat når de er sultne. 

Du har kanskje kjent på følelsen av dårlig samvittighet når barna er sultne og gretne, og middagen ​ikke er ferdig? 

Ikke ha dårlig samvittighet! Det er faktisk en viktig lærdom som ligger i akkurat det øyeblikket!

Husk at et barn som sier at det er sulten ofte bare har lyst på noe å spise, kanskje fordi barnet kjeder seg. Dersom det er snakk om en reell sultfølelse, så kommer som oftest barnet til deg ved et av de første tegnene på at det kjenner seg sulten. ​Da er det viktig å tenke på at det er ikke farlig, det er faktisk ganske sunt! 

Er det greit med ventemat?

Gir du barna ventemat mens de venter på at middagen skal bli ferdig? 

Mitt råd til deg er å slutte med det. Det eneste ventemat fører med seg er at barna mister appetitten til middagen er kommet på bordet. Barn tenker ikke logisk når det kommer til mat. De tenker ikke at "disse rosinene var ikke ordentlig mat, derfor må jeg spise middagen min etterpå". De fleste barn har et sult- og metthetssystem som fungerer utmerket, og de styres derfor etter det. Rosinene førte kanskje ikke til at barnet ble mett, men sultfølelsen forsvant - og dermed appetitten. 

La heller barnet bli med deg på kjøkkenet når du lager middag. Det får barnet på andre tanker. Ønsker han å smake på det du lager, ja så la han få smake. Det er greit. Du kan tenke på at barnet da faktisk spiser av middagen, selv om det er ved kjøkkenbenken i stedet for ved middagsbordet. 

(Kanskje du får barnet til å spise mer grønnsaker også?)

Ta en titt på denne guiden for å få barna til å like grønnsaker.

Så hvorfor bør vi ikke gi barna mat ved det minste tegn til sult?

  1. Sultfølelsen forsterker appetitten og får måltidet til å smake enda bedre
  2. Å venne kroppen til at det går bra å være litt sulten fører til mindre småspising mellom måltidene. 
  3. Sultfølelsen lærer barna forskjell på "litt sulten" og "veldig sulten". Hvis barna får mat ved det minste tegn til sult, hvordan skal de noen gang kunne lære seg hvordan det kjennes å være veldig sulten? 
  4. Det lærer barna at det går bra å være litt sulten, det blir mat om en stund. 
Sulten

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>