Er det greit å gi barna kake til frokost hvis den er sunn?

Er det greit å gi barna kake til frokost hvis den er sunn?

By Trude Aalbu | Gode vaner

mar 22

Nå er det kanskje ikke så mange som gir barna sine kake til frokost uansett, men rett som det er kommer jeg over oppskrifter på kaker, kjeks og godteri "som er så sunne at de kan spises til frokost". 

Selvfølgelig er det flott at det er mulig å lage så sunne kaker og kjeks at de kan erstatte et måltid, men er det egentlig greit å gi barna kaker og kjeks daglig bare fordi de er sunne? 

Nei mener jeg.

kake til frokost

Hvilke vaner ønsker vi å lære barna?

For hvis vi serverer søtsaker daglig (sunne eller ikke), hva lærer vi barna da? Jo, vi lærer at det er greit å spise søtsaker hver dag. 

Tror du barna bryr seg om det er sunt eller ikke? Neppe. 

Når de blir eldre og får mer ansvar for eget matinntak, og de er vant til å spise for eksempel kjeks til frokost eller etter middag. Ja, da blir det fort en usunn vane siden det da mest sannsynlig ikke er de sunne kjeksene han er vant med hjemmefra. 

Det er nemlig ikke så lett å lære barn å skille mellom sunt og usunt. Barn spiser det de liker og bryr seg egentlig lite om kaken er søtet med dadler eller sukker. 

Sunne kaker til de rette anledningene

Det betyr ikke at det ikke er positivt at det lages oppskrifter på sunne kaker, kjeks og godteri. Det er flott! Men vi må likevel ha et bevisst forhold til det. 

Lag en sunn kake til bursdagen, konfirmasjonen eller skoleavslutningen. Det finnes så mange oppskrifter der ute at det er fullt mulig å lage kaker som ingen merker at er sunnere. Da får barna (og de voksne) i seg noe sunt i stedet for det usunne - men ikke erstatt det med frokosten. 

Kan man gi sunne kjeks til kresne barn? 

Man skal være svært bevisst på hvilke vaner man lærer også barn som er kresne. Det vil ikke hjelpe et kresent barn å bli modigere på å spise og smake på nye matvarer dersom vi gir dem søte kjeks til frokost eller i matpakken. 

Jeg skjønner dog frustrasjonen til mange foreldre med kresne og småspiste barn. Prøv heller andre metoder for å få barnet til å spise, enn å servere noe som er sunt kamuflert som noe usunt. 

I stedet for søte kjeks og kaker kan du heller lage for eksempel grove kjeks med ost eller sunne müslibarer. Det er et godt alternativ som du fint kan gi kresne og småspiste barn til frokost i stedet for søtsakene. 

müslibarer

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>