5 råd til deg som er bekymret for barnets vekt - Matglade barn

5 råd til deg som er bekymret for barnets vekt

By Trude Aalbu | Overvekt

nov 21

Har du et barn med overvekt eller er bekymret for at barnet ditt skal bli overvektig? Føler du at du burde snakke med barnet ditt om vekt, men ikke helt vet hvordan du skal gå frem? Det er noen ting det er viktig å ta med seg før man snakker med barnet sitt om vekt. I dette innlegget skal du få 5 gode råd du kan ta med deg.

Overvekt hos barn er et svært vanskelig tema, men det er et viktig tema som jeg ønsker å snakke mer om. I dag er 13 prosent av gutter og 17 prosent av jenter i åtteårsalderen overvektige eller har fedme. Overvektige barn skal ikke slankes, men det er ønskelig at de vokser inn i sin egen vekt.

Barn skal ikke settes på en diett. Det snakkes om at en varig livsstilsendring er nødvendig for å redusere barnas vekt over tid. Det er viktig, problemet er bare at det som er tenkt å være en varig livsstilsendring likevel ender opp som en diett, fordi for store og urealistiske endringer skal gjøres på kort tid. Så hva gjør man? Det viktigste stikkordet er; små skritt, men dette skal vi snakke mer om.  

Vekt er et vanskelig tema å snakke om med barn. Som foreldre elsker vi barna våre uansett vekt eller størrelse, vi liker barna våre akkurat som de er. Likevel vet vi at overvekt gjerne er knyttet til dårligere helse, og det er derfor viktig at man tar tak i problemet.

Det er også viktig at man ikke skaper et problem som egentlig ikke eksisterer. Selv om et barn ved én veiing og måling på helsestasjonen viser en vekt som er høyere enn gjennomsnittet, bør ikke det være eneste grunn til bekymring. Det er viktig å se på vektutvikling over tid. For stort og unødvendig fokus på vekt kan ha svært negative konsekvenser. 

Trist gutt

Det gleder meg at du er her og har lyst til å hjelpe barnet ditt. Overvektige barn har ofte problemer med kroppsbilde og selvfølelse, så noe av det viktigste vi gjør er å jobbe med å styrke dette. Før du snakker med barnet er det noen ting det er viktig å ta med seg. 

Her er 5 råd til deg som er bekymret for barnets vekt:

  1. Snakk om "en sunn vekt". Når du snakker med barnet ditt bør du unngå å bruke ordene "tykk", "overvektig" eller "fet" eller lignende. Ikke si at hun kan risikere å bli overvektig hvis dere ikke tar grep nå. Ord som "overvekt" og "fedme" bør kun brukes i samtale med lege eller helsesøster når barnet ikke er til stede. Snakk heller om å ha "en sunn vekt". Hva kjennetegner en sunn vekt? Har barnet en sunn vekt i dag? Hva skal til for å få en sunn vekt?
  2. Vær positiv. Aldri kritiser barnet ditt for at det veier for mye. Overvektige barn vet sannsynligvis bedre enn noen andre at de har et vektproblem. De trenger støtte, forståelse og oppmuntring, ikke negative holdninger fra de viktigste støttepersonene sine. 
  3. Vis omsorg. Fortell barnet ditt hvor mye han betyr for deg, hvor mye du elsker han og hvor mye du bryr deg om han. Barns selvfølelse er ofte basert på hva de tror foreldrene føler om dem. 
  4. Fokuser på hele familien. Det er viktig at man fokuserer på hele familien. Det er ikke bare det overvektige barnet som har godt av å endre vaner. Ikke la barnet føle skyld. Familien skal endre vaner fordi det er bra for hele familien, ikke fordi ett barn veier for mye.  
  5. Ingen matrestriksjoner. Det er lett å tenke at et barn som er overvektig må spise mindre og sunnere. Det er ikke nødvendigvis riktig. Studier har vist at å innføre matrestriksjoner er assosiert med overvekt hos barn. Ikke forby mat som er usunn, men hjelp barna dine å spise og like all slags mat i passelige porsjoner. Barn trenger å finne frem til sine naturlige signaler på sult og metthet. Noen ganger er det enkelt - andre ganger trenger de litt ekstra støtte og hjelp. 
Eple

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>