13 ting du heller bør spørre om enn "likte du det?" - Matglade barn

13 ting du heller bør spørre om enn; «Likte du det?»

By Trude Aalbu | Småspiste og kresne barn

okt 08

Jeg tipper du ofte har spurt barnet ditt om det likte maten. Ikke sant? Jeg gjør det nemlig titt og ofte selv. Det er jo ikke det at det er noe galt i å spørre barnet om det likte maten, poenget er at det finnes så mange andre ting vi kan si og spørre om som faktisk snu helt om på hvordan barnet reagerer. Faktisk så kan det du sier være avgjørende for om barnet spiser eller ikke. 

Forventer du at barnet skal like det?

Når du spør om barnet liker maten, ligger det da en forventning i barnet skal svare "ja"? Det er jo som regel sånn at når vi serverer ting vi selv liker så forventer vi at også barna skal like det. Serverer vi derimot noe vi selv ikke er så glad i, vil vi heller ikke ha den samme forventningen. Ofte vil vi ikke en gang forsøke å tilby det fordi vi forventer at barna ikke vil like det.  

Les også: Hvordan kan vi som foreldre vite best hva barna liker?

Å tørre å utforske er viktigere enn å spise

Vi må endre målet vårt. I stedet for at vi fokuserer på at barnet skal spise eller smake, så bør fokuset være på at barnet skal tørre å utforske maten. Er det ikke naturlig at jo mer barnet vet om maten jo mer komfortable og selvsikre blir det til å smake på den? 

Hvordan reagerer du når det er første gang du skal smake noe nytt?

smak

Min anbefaling er derfor; prøv å unngå å alltid spørre om barnet likte det og inviter heller barnet til å utforske maten. Inkluder alle sansene! Under finner du en liste over 14 ting du heller bør spørre om enn "likte du det?". 

13 ting du heller kan spørre om enn "likte du det?"

 1. Synes du det lukter godt?
 2. Hvilken av disse synes du smaker best?
 3. Hvilken av fargene på tallerkenen liker du best?
 4. Hva synes du brokkolien ligner på?
 5. Hvilken av disse gulrøttene (1 rå og 1 kokt) er søtest?
 6. Hvilken lyd tror du denne lager når du tygger den?
 7. Tror du mamma klarer å spise denne sitronen uten å lage grimase? Klarer du det?
 8. Hva minner smaken deg om?
 9. Hva minner lukta deg om?
 10. Tror du denne smaker det samme om du holder deg for nesen?
 11. Smaker denne det samme om du holder for øynene?
 12. Hvilken av disse tror du mamma liker best?
 13. Hva tror du gjør at sausen er rød?

Dette er selvfølgelig bare eksempler. Her er det bare å bruke fantasien og prøve seg frem. Snakk om andre ting omkring maten fremfor å spørre om barnet likte det. Snakk også gjerne om hvor maten kommer fra, spør for eksempel om barnet tror at gulrøtter vokser over eller under jorda. 

Lykke til!

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>