Slik snakker du med barna om ernæring og fysisk aktivitet - Matglade barn

Slik snakker du med barna om ernæring og fysisk aktivitet

By Trude Aalbu | Lær om mat

sep 08

Å snakke med barn om ernæring og fysisk aktivitet er ikke alltid like lett. Det er også svært individuelt hvordan barna vil ta imot det du sier. Gjør praten lystig og lett.  

Vi ønsker at barna våre skal få et positivt og sunt forhold til mat og fysisk aktivitet. Det betyr ikke at det er bare det vi sier som har betydning, det vi gjør selv er faktisk enda viktigere. For eksempel at vi som voksne spiser grønnsakene våre selv, at vi drikker vann i stedet for brus og så videre. Likevel bør vi på et tidspunkt, når barna er klare for det, snakke med med dem om ernæring og fysisk aktivitet. 

Mat og aktivitet er viktig for at kroppen skal føle seg bra og være frisk

La hovedfokuset være på at et sunt kosthold og fysisk aktivitet er viktig for at vi skal føle oss bra og være frisk. Når vi snakker om kosthold er det viktig at vi unngår å knytte det å spise sunt mot det med å være tynn. Motsatt er det også viktig å unngå å knytte det med å spise usunt mot det å legge på seg. Dette skaper bare en negativ holdning til ulike matvarer og kan påvirke barnets syn på egen kropp. Det vi sier kan også påvirke barns holdninger til andre barn. For eksempel, ikke si at: "Hvis du bare spiser brødskive med nugatti så kommer du til å bli tykk" eller "Hvis du begynner å spise mer grønnsaker så vil du gå ned i vekt". Da kan barnet forstå det som at det å være litt større enn gjennomsnittet er negativt, noe som igjen kan lede til mobbing av de barna som er litt større. 

Barn i aktivitet

Å spise sunt og være aktiv er morsomt

Snakk om hvordan det å spise sunt og være i aktivitet er morsomt, får deg til å føle deg bra og gir deg energi! Fysisk aktivitet trenger ikke å være hard trening. Fysisk aktivitet kan være lek og moro. Boksen går, gjemsel, gi et lite vink og så videre er alle former for fysisk aktivitet. Det handler om å gjøre morsomme aktiviteter i hverdagen hvor man rører kroppen, som man synes er gøy og som gir energi til kropp og sinn. Bare det å være ute i frisk luft er positivt for kroppen.

På samme måte vil det å spise sunt få deg til å føle deg bra og gi energi. Å spise sunt kan også være morsomt. Fokuser på involvering i matlaging, snakk om hvor maten kommer fra, lag mat ute, spis mat ute. Kun fantasien setter grenser. 

Mat er mat

Har du som forelder et dårlig forhold til mat? Da er det på tide å gjøre noe med det. Lær barna dine at mat er noe kroppen trenger for at den skal fungere. Slutt på dietten og jobb med ditt eget forhold til mat. Aldri snakk om dietter, verken til deg selv eller foran barna dine. 

Når barna vil vite

Når barna kommer til deg og lurer på noe om mat og kosthold som du ikke helt vet svaret på, si at du skal finne det ut for dem og komme tilbake med svaret. Ikke prøv å tipp etter beste evne. Det er superpositivt at barna er interessert i temaet, gi dem fakta og du skal se at det vil komme flere spørsmål etter hvert. Kanskje lærer du noe selv også?

Når barnet lurer

5AF09F85-F305-4DC4-AA01E91E76907739-545BCB78-DE7E-4AE2-B86DC4480C8D7BBC

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>