Hvilken melk bør vi velge til barna? - Matglade barn

Hvilken melk bør vi velge til barna?

By Trude Aalbu | Ernæring

aug 14

Et spørsmål som ofte dukker opp er hvilken melk barn bør drikke. Skal vi gi barna helmelk, lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk? 

Argumentasjonen for å drikke helmelk er gjerne at barn trenger fett, og mange mener at lettprodukter ikke er et bra alternativ verken for barn eller voksne. 

På motsatt side argumenteres det for å drikke lettmelk og ekstra lettmelk fordi det er mager melk med mindre fett og mindre kalorier. I tillegg er ekstra lettmelk tilsatt vitamin D som er viktig for å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. 

Melk

Barn trenger fett

Det er riktig at barn trenger fett og selv om fettet som er i helmelka hovedsakelig er mettet fett (som anses som det usunne fettet) så er ikke dette noe vi skal bekymre oss for når det gjelder barn. Et høyt inntak av mettet fett er blitt knyttet opp mot økt risiko for hjerte- og karsykdommer, men det at barn drikker helmelk vil uansett ikke påvirke deres risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. 

Vitamin D i ekstra lettmelk er helt klart en fordel

Det at ekstra lettmelk inneholder vitamin D er helt klart et pluss med tanke på at vi i Norge ofte får i oss mindre vitamin D enn det som er anbefalt, særlig i vinterhalvåret. 

Fra og med 1. juni 2016 ble det bestemt at norske meierier ikke lenger kan kalle melka i de grønne kartongene for "ekstra lett", men det er akkurat den samme melka som før. 

Mager melk

Du har kanskje hørt at magre meieriprodukter ofte har mer tilsatt sukker? Jeg vet at det en tid var vanlig at produsentene tilsatte sukker for å kompensere for at de fjernet en del av fettet. Mindre fett betydde også mindre smak og de tilsatte derfor litt sukker for å kompensere for smakens skyld. 

Noen magre meieriprodukter inneholder kanskje fortsatt litt mer sukker enn fete typer, men dette gjelder ikke melka. I lettmelk er kun en del av fettet tatt bort, ellers er de ulike melketypene like. 

Melk

Velg den melka dere er vant til å bruke

Mitt råd er at dere velger den melka dere vanligvis bruker å drikke. Det er mer sannsynlig at barna drikker den melka som dere er vant til og som dere voksne liker. Ikke ha en egen melk til barna og en annen til de voksne. 

Mager melk ved overvekt

Har du et barn med overvekt kan det være en god idé å velge mager melk foran helmelk. 

Fet melk ved undervekt

Det snakkes mye om overvekt hos barn og unge, og det er selvfølgelig bra med et fokus på å hjelpe barn med overvekt. Men det finnes også en del barn i Norge som sliter med lav kroppsvekt. Disse barna bør få et tilbud om helmelk. Er dere vant til å drikke lettmelk er det ikke sikkert barnet vil ha helmelken. Det er viktigere at barnet drikker en form for melk enn at det absolutt er den fete typen. Så prøv helmelk, men lytt til hva barnet sier. 

I barnehagen

Helsedirektoratet anbefaler barnehagene i Norge å servere enten skummet melk, lettmelk med 0,7 % fett (ekstra lettmelk) eller lettmelk. Dersom dere drikker helmelk hjemme er det ingenting i veien for at barnet likevel kan drikke mager melk i barnehagen. Dette er som sagt akkurat den samme melka, bare med litt mindre fett. Mitt beste råd er å spille på lag med barnehagen. Vil ikke barnet ha den magre melken i barnehagen eller du har et barn med lav vekt for alderen, så ta det opp med barnehagen så tipper jeg dere kommer frem til en løsning. 

På skolen

Jeg har skjønt at det ikke er et tilbud om helmelk på skolen. Det synes jeg er synd, nettopp på grunn av disse barna med lav kroppsvekt. Jeg mener helmelk burde være et alternativ. 

Det er også en del diskusjoner omkring skolemelk med smak. Hvis man tenker "ernæring", så er skolemelk med smak et greit alternativ. Melk med kakaosmak og melk med bringebærsmak er laktoseredusert og det er grunnen til at den virker søtere enn vanlig melk. Det kan være greit å merke seg at melka med kakaosmak inneholder vitamin D, det gjør ikke melka med bringebærsmak. Merk deg også at ren melk er nettopp det - ren melk. Melk med smak har flere ingredienser og tilsetningsstoffer. 

Hvis vi snakker om vaner, så kan dette med smak i melka være en større utfordring. Hvis barn venner seg til at melken skal smake noe annet enn ren melk, så vil kanskje ikke barna drikke melk uten at den har smak. Det kan gjerne føre til at barna i større grad velger usunne melkevarianter utenfor skolen (f.eks. milkshake og sjokolademelk med tilsatt sukker). 

Det er selvfølgelig ingenting i veien for at man kan kose seg med litt sjokolademelk en gang iblant uten at det skaper noen dårlige vaner. 

Ku

Følg Matglade barn på Facebook!

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>