Tips til deg med småspiste barn - Matglade barn

Tips til deg med småspiste barn

By Trude Aalbu | Småspiste og kresne barn

apr 27

Har du småspiste barn og bekymrer deg for om barna spiser nok? 

​Å ha småspiste barn kan være svært frustrerende, særlig hvis det varer over en lengre periode, og det tar ikke lang tid før bekymringen kommer snikende. 

Det første du må gjøre er å senke skuldrene litt, er du stressa for å få barnet til å spise så hjelper det ikke på. 

Ikke mas

Ikke mas på at barnet skal spise opp det som er på tallerkenen eller spise et par biter til før det får gå fra bordet. Begynner du å mase har du en pågående problem. Godta at barnet sier at det ikke vil ha mer. 

Et hyggelig måltid

Gjør det positivt å komme til bordet og positivt å bli ved bordet. Det henger litt sammen med forrige punkt. Slutt å mase på barnet, prøv å legg vekk bekymringen om at barnet spiser lite. Fokuser heller på å gjøre det superkoselig å bli ved bordet. Dekk for eksempel på med fine servietter og tenn lys. Gjør måltidet til en arena for samtale om hvordan dagen har vært og andre hyggelige temaer. Prøv å legg vekk fokuset på hvor mye barnet spiser og vær fornøyd med at barnet sitter litt lenger ved bordet - selv om det ikke spiser mer. 

Småspiste barn

Små porsjoner

Server små porsjoner, og da mener jeg SMÅ! Det handler om å gjøre det lett for barnet å spise det som er på tallerkenen. Hvis barnet spiser opp kan du gjerne spørre om det vil ha mer, men sier barnet "nei" så godtar du det. 

Spis til faste måltider

Server mat til faste måltider og selv om du har et barn som er småspist så er det likevel viktig at du ikke gir barnet mat dersom det kommer mellom måltidene og sier at det er sulten. Det kan nemlig føre til at barnet aldri vil ha middag (eller andre måltider) fordi det egentlig er mett når måltidet kommer. Er det lenge til neste måltid kan du servere frukt, grønnsaker eller noe annet lett og enkelt som et mellommåltid. Pass alltid på at barnet må vente litt (f.eks. en halvtimes tid). Hvis barnet vet at det alltid kan komme å be om mat mellom måltidene så vil det aldri lære å vente med å spise til selve hovedmåltidet. 

Næringsrik mat

Har du småspiste barn kan det være lurt å gjøre maten ekstra næringsrik eller tilby mat som er næringsrik i seg selv. Eksempler på næringsrik mat er: eggeplomme, olje, smør, grønnsaker, frukt, bær, gelatin, kraft, kjøtt, kylling, fisk, melk og meieriprodukter. Ha for eksempel litt ekstra smør i sausen eller grøten og litt olje eller eggeplomme i smoothien. Lag et balansert måltid med både litt proteiner, grønnsaker og poteter, ris eller pasta. 

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>