Hvordan skal vi reagere når barn sier de ikke liker noe?

Hvordan skal vi reagere når barn sier de ikke liker noe?

By Trude Aalbu | Småspiste og kresne barn

feb 20

Hvordan vi reagerer når barn sier de ikke liker noe har stor betydning for hvilken respons vi får og hva resultatet blir. 

Her er et lite eksempel.

​Lille Ole og mamma:

​"Jeg liker ikke eple" - Ole

"Jo, jeg vet du liker eple" - Mamma

"Nei! Jeg liker ikke" - Ole

"Du har spist eple siden du var bitteliten, jeg vet du liker eple" - Mamma

"Nei, æsj! Jeg hater eple, det er ekkelt"​ - Ole

Høres det kjent ut? En relativt vanlig kommentar vi kan regne med å høre fra barna våre fra tid til annen. Jeg tror nok de fleste foreldre på et eller annet tidspunkt får erfare dette. 

Ofte når barna sier at de ikke liker noe som vi vet at de liker, så er det for å få oppmerksomhet, og hva skjer når vi begynner å argumentere mot barna som i eksempelet over? Jo, det blir verre. Bare tenk på lille Ole, han gikk fra å ikke like eple til å hate eple og synes at eple er "ekkelt". 

Ikke liker

En annen ting det kan være viktig å bemerke seg er at hva barn har lyst på og ikke varierer, akkurat som hos oss voksne. Det er ikke alltid vi har lyst på brokkoli til middagen, eller leverpostei på brødskiva. Sånn er det jo for barna også. La oss ta eplet som eksempel igjen.

Mamma kutter opp et eple, legger det på en tallerken og gir det til lille Ole. 

"Jeg liker ikke eple!" - Ole

"Du trenger ikke å spise hvis du ikke vil" - Mamma

Hvordan barn reagerer avhenger selvfølgelig mye av alder, men mange barn reagerer ofte med "jeg liker ikke" i stedet for å si "jeg vil ikke ha". Si at han ikke trenger å spise hvis han ikke vil.

Noen ganger kan du foreslå noe annet i stedet, bare pass på at det er i samme kategori eller et sunt alternativ (f.eks. en annen frukt eller grønnsak), slik at han ikke får en type belønning fordi han ikke vil ha det første du satte fram. Husk at det er du som bestemmer, så han trenger ikke alltid å bli tilbudt noe annet heller. 

"Jeg liker ikke eple!" - Ole

"Du kan få en appelsin i stedet?" - Mamma

"Ja takk!" - Ole

Det hender jo vi er borte på besøk og da er det greit om vi har lært barna på forhånd at det ikke er lov til å klage over maten. Lær barna at hvis det er noe de ikke liker eller ikke har lyst på, så er det greit å si "nei takk" uten å lage noe større nummer ut av det. 

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>