Å snakke om mat og kosthold til barn - Matglade barn

Å snakke om mat og kosthold til barn

By Trude Aalbu | Lær om mat

jan 24

Det er viktig å snakke om mat og kosthold på en positiv måte for at barna skal få et sunt forhold til det. 

Unngå er for stort fokus på hva som er sunt og usunt

Å lære barn å spise sunt kan være utfordrende og det er flere ting vi bør ta hensyn til. Først og fremst bør vi unngå et for stort fokus på hva som er sunt og usunt. Det viktigste vi lærer barna er at all mat vi putter i kroppen vår påvirker oss. Noen typer mat gir oss mer energi, mens andre typer gir oss mindre energi. Noen matvarer gjør det lettere å konsentrere seg, noen hjelper mot forkjølelse, mens andre styrker skjelettet osv.  

Alle matvarer har plass i et sunt kosthold

Det er viktig å lære barna at all mat er greit. Vi vil ikke ha for stort fokus på "JA-mat" og "NEI-mat", men si at noen matvarer setter kroppen mer pris på enn andre, men alle matvarer har en plass i et sunt kosthold.

Vær et godt forbilde

Det er selvfølgelig viktig å ta hensyn til barnas alder når man skal snakke om mat og kosthold. For de minste barna er ofte nok å være gode forbilder, ved å spise sunt, glede oss over å spise frukt og grønnsaker, drikke vann til måltidene osv. slik at barna ser at det er dette som er den normale hverdagen.

Uansett hvilken alder det er på barna så er det jo viktig å være gode forbilder, men det er også viktig å ikke overvelde barna med for mye informasjon slik at de mister interessen. All læring skal være positiv læring og hovedfokuset under måltidene skal være kos og hygge. Men å lære om mat kan absolutt være en del av "kos og hygge", det må bare gjøres på riktig måte. Snakk om maten som er på bordet, hvor den kommer fra, hvilke farger det er på den, hvordan teksturen er, hvordan det smaker, hva som kunne vært godt til osv. Gjør så godt dere kan med å spise sunt og næringsrikt hjemme, og det vil være lettere å få igang praten også. 

Sulten

Praktisk læring for de eldre barna

Når barna blir litt eldre kan dere fortelle at tallerkenen bør bestå av like deler grønnsaker/frukt, kjøtt og potet/pasta/ris. Forklar at de ulike delene på tallerkenen inneholder forskjellige ting og for at kroppen skal få alt den trenger så må vi spise litt av alt. Da blir kroppen fornøyd.

Dere kan godt få de eldre barna til å bli med å bestemme hva dere skal spise, og på den måten lære de å ta gode valg. Si for eksempel at dere skal ha grønnsaker til middag, men barna får bestemme hvilke av 3 ulike alternativer.

Ta med barna i butikken og la de velge ut fersk frukt og grønnsaker som de har lyst til å smake på. Snakk om maten mens dere er i butikken, med tema som;

  • Farger
  • Hva tror du den smaker?
  • Størrelse
  • Fasong
  • Tekstur
  • Osv

Det er mye man kan gjøre for å lære barn om mat. 

Hva gjør du? Del i kommentarfeltet 🙂

About the Author

Trude er ernæringsrådgiver og eier av Matglade barn.

>